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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
03/12/2009 |
Data da última atualização: |
27/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
OLIVEIRA, A. C. B. de; CARVALHO, C. G. P.; AMABILE, R. F.; RAMOS, N. P.; GODINHO, V. de P. C.; CARVALHO, H. W. L. de; OLIVEIRA, I. R. de; GONCALVES, S. L. |
Afiliação: |
ANA CLAUDIA BARNECHE DE OLIVEIRA, CPACT; CLAUDIO GUILHERME PORTELA CARVALHO, CNPSo; RENATO FERNANDO AMABILE, CPAC; NILZA PATRICIA RAMOS, CNPMA; VICENTE DE PAULO CAMPOS GODINHO, CPAF-RO; HELIO WILSON LEMOS DE CARVALHO, CPATC; IVENIO RUBENS DE OLIVEIRA, CPATC; SERGIO LUIZ GONCALVES, CNPSo. |
Título: |
Adaptabilidade e estabilidade de genótipos de girassol. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Vitória. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. 1 CD-ROM. Plantas anuais. |
Descrição Física: |
Artigo em anais. pdf 2348. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O estudo de adaptabilidade e estabilidade favorece a identificação de genótipos de comportamento previsível e que sejam responsivos às variações ambientais. O objetivo deste trabalho foi avaliar a adaptabilidade e a estabilidade de genótipos de girassol, quanto a rendimento de grão e de óleo, entre 2006 e 2007 nas regiões sul e sudeste do Brasil. Foram usados os dados obtidos da Rede de Ensaios de Avaliação de Genótipos de Girassol, coordenada pela Embrapa Soja e conduzida por instituições públicas e privadas nas safras 2006/2007 e 2007/2008. Os ensaios foram conduzidos em delineamento experimental de blocos completos ao acaso, com quatro repetições. Foram avaliados 18 genótipos em 14 ambientes. Nas análises de rendimentos de grãos, o híbrido M 734 teve indicação geral e para ambientes favoráveis, e HLE04 foi indicado para os ambientes desfavoráveis. |
Thesagro: |
Girassol; Melhoramento Genético Vegetal. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/245890/1/Adaptabilidade-e-estabilidade-de-genotipos-de-girassol.2009.pdf2348.pdf
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Marc: |
LEADER 01697nam a2200229 a 4500 001 1577137 005 2023-01-27 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aOLIVEIRA, A. C. B. de 245 $aAdaptabilidade e estabilidade de genótipos de girassol. 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Vitória. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. 1 CD-ROM. Plantas anuais.$c2009 300 $cArtigo em anais. pdf 2348. 520 $aO estudo de adaptabilidade e estabilidade favorece a identificação de genótipos de comportamento previsível e que sejam responsivos às variações ambientais. O objetivo deste trabalho foi avaliar a adaptabilidade e a estabilidade de genótipos de girassol, quanto a rendimento de grão e de óleo, entre 2006 e 2007 nas regiões sul e sudeste do Brasil. Foram usados os dados obtidos da Rede de Ensaios de Avaliação de Genótipos de Girassol, coordenada pela Embrapa Soja e conduzida por instituições públicas e privadas nas safras 2006/2007 e 2007/2008. Os ensaios foram conduzidos em delineamento experimental de blocos completos ao acaso, com quatro repetições. Foram avaliados 18 genótipos em 14 ambientes. Nas análises de rendimentos de grãos, o híbrido M 734 teve indicação geral e para ambientes favoráveis, e HLE04 foi indicado para os ambientes desfavoráveis. 650 $aGirassol 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 700 1 $aCARVALHO, C. G. P. 700 1 $aAMABILE, R. F. 700 1 $aRAMOS, N. P. 700 1 $aGODINHO, V. de P. C. 700 1 $aCARVALHO, H. W. L. de 700 1 $aOLIVEIRA, I. R. de 700 1 $aGONCALVES, S. L.
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Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
18/02/2021 |
Data da última atualização: |
18/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SÁ, W. C. C. S.; SANTOS, E. M.; OLIVEIRA, J. S. de; ARAUJO, G. G. L. de; PERAZZO, A. F.; SILVA, A. L. da; PEREIRA, D. M.; CÉSAR NETO, J. M.; SANTOS, F. N. S.; LEITE, G. M. |
Afiliação: |
GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA. |
Título: |
Fermentative characteristics and chemical composition of cochineal nopal cactus silage containing chemical and microbial additives. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
The Journal of Agricultural Science, v. 158, n. 7, p. 574-582, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1017/S0021859620000829 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the fermentative characteristics and chemical composition of cochineal nopal cactus silage additives with urea or Lactobacillus buchneri (LB), as well as the association of both additives in four storage times (7, 15, 60 and 120 days) and during aerobic stability, with evaluations at 0, 48 and 96 h. Four silages were used: no additive, addition of 2% urea, addition of LB and addition of 2% urea and LB. The study was divided into two experiments: the first experiment evaluated the silages at different storage times, and the second experiment evaluated the silages during the aerobic stability test. In both experiments, the experimental design was completely randomized in a factorial scheme (4 × 4 and 4 × 3) with three replicates per treatment. After the ensiling process, lactic acid bacteria predominated in all treatments. The concentration of lactic acid increased significantly from 60 days of ensiling. The concentration of acetic acid varied significantly between the storage times only for the silages treated with urea and LB alone. The silage treated with urea maintained a constant pH value up to 120 days of storage. During the 96 h aerobic stability test, no breaking in the stability of silages was observed. The exclusive or associated use of urea and LB promotes improvement in the fermentative characteristics of cochineal nopal cactus silage, without major alterations in the chemical composition or interfering with the aerobic stability of the silages. MenosThe objective of this study was to evaluate the fermentative characteristics and chemical composition of cochineal nopal cactus silage additives with urea or Lactobacillus buchneri (LB), as well as the association of both additives in four storage times (7, 15, 60 and 120 days) and during aerobic stability, with evaluations at 0, 48 and 96 h. Four silages were used: no additive, addition of 2% urea, addition of LB and addition of 2% urea and LB. The study was divided into two experiments: the first experiment evaluated the silages at different storage times, and the second experiment evaluated the silages during the aerobic stability test. In both experiments, the experimental design was completely randomized in a factorial scheme (4 × 4 and 4 × 3) with three replicates per treatment. After the ensiling process, lactic acid bacteria predominated in all treatments. The concentration of lactic acid increased significantly from 60 days of ensiling. The concentration of acetic acid varied significantly between the storage times only for the silages treated with urea and LB alone. The silage treated with urea maintained a constant pH value up to 120 days of storage. During the 96 h aerobic stability test, no breaking in the stability of silages was observed. The exclusive or associated use of urea and LB promotes improvement in the fermentative characteristics of cochineal nopal cactus silage, without major alterations in the chemical composition or interfering with the aerobic s... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Aditivos de silagem; Alimentação de ruminante; Característica fermentativa da silagem. |
Thesagro: |
Alimentação Na Seca; Cochonilha; Composição Química; Fermentação Aeróbica; Nutrição Animal; Palma Forrageira; Silagem. |
Thesaurus NAL: |
Animal nutrition; Silage fermentation; Storage quality. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02799naa a2200397 a 4500 001 2130076 005 2021-02-18 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1017/S0021859620000829$2DOI 100 1 $aSÁ, W. C. C. S. 245 $aFermentative characteristics and chemical composition of cochineal nopal cactus silage containing chemical and microbial additives.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe objective of this study was to evaluate the fermentative characteristics and chemical composition of cochineal nopal cactus silage additives with urea or Lactobacillus buchneri (LB), as well as the association of both additives in four storage times (7, 15, 60 and 120 days) and during aerobic stability, with evaluations at 0, 48 and 96 h. Four silages were used: no additive, addition of 2% urea, addition of LB and addition of 2% urea and LB. The study was divided into two experiments: the first experiment evaluated the silages at different storage times, and the second experiment evaluated the silages during the aerobic stability test. In both experiments, the experimental design was completely randomized in a factorial scheme (4 × 4 and 4 × 3) with three replicates per treatment. After the ensiling process, lactic acid bacteria predominated in all treatments. The concentration of lactic acid increased significantly from 60 days of ensiling. The concentration of acetic acid varied significantly between the storage times only for the silages treated with urea and LB alone. The silage treated with urea maintained a constant pH value up to 120 days of storage. During the 96 h aerobic stability test, no breaking in the stability of silages was observed. The exclusive or associated use of urea and LB promotes improvement in the fermentative characteristics of cochineal nopal cactus silage, without major alterations in the chemical composition or interfering with the aerobic stability of the silages. 650 $aAnimal nutrition 650 $aSilage fermentation 650 $aStorage quality 650 $aAlimentação Na Seca 650 $aCochonilha 650 $aComposição Química 650 $aFermentação Aeróbica 650 $aNutrição Animal 650 $aPalma Forrageira 650 $aSilagem 653 $aAditivos de silagem 653 $aAlimentação de ruminante 653 $aCaracterística fermentativa da silagem 700 1 $aSANTOS, E. M. 700 1 $aOLIVEIRA, J. S. de 700 1 $aARAUJO, G. G. L. de 700 1 $aPERAZZO, A. F. 700 1 $aSILVA, A. L. da 700 1 $aPEREIRA, D. M. 700 1 $aCÉSAR NETO, J. M. 700 1 $aSANTOS, F. N. S. 700 1 $aLEITE, G. M. 773 $tThe Journal of Agricultural Science$gv. 158, n. 7, p. 574-582, 2020.
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